skip to Main Content

Wandelroute door de Drunense Duinen

Als je een bezoek brengt aan Kaatsheuvel, maak dan zeker tijd vrij voor de prachtige omliggende natuurgebieden. Een wandelroute door de Drunense Duinen is de beste manier om dit unieke Nationale Park te ontdekken. Het gevarieerde landschap van heide, bossen, vennen en stuifzand is absoluut indrukkend te noemen. Een bijzondere tijd is augustus, wanneer de heide diep paars kleurt. Maak ook kennis met al dit natuurschoon!

Wandelroutes door ‘Sahara’ van de Drunense Duinen

De wandelroutes door de Drunense Duinen voeren je over paden door de bossen en zo nu en dan zul je extra je beste moeten doen en een stukje door het fijne stuifzand moeten ploegen. Het gebied heet niet voor niets ‘De Sahara van Brabant’! Flink stappen door de duinen dus, maar vergeet niet om goed om je heen kijken en te genieten van adembenemende uitzicht. De heide is in ieder seizoen prachtig, maar als het in bloei staat, lijkt het landschap extra zijn best te willen doen om indruk op je te maken. De heidevelden liggen hier om te zorgen dat de wind het zand kan verstuiven en op een andere plek neer kan leggen, zoals de natuur het heeft bedoeld. De verschillende soorten naaldbomen proberen met hun wortels het zand juist goed vast te houden. Kijk er overigens niet vreemd van op als je opeens oog in oog staat met een flinke kudde schapen. Die grazen over de vlaktes om te zorgen dat andere planten en struiken het gebied niet overnemen.

Gevarieerde wandelroutes door Loonse en Drunense Duinen

Een wandelroute kan variëren van heel kort, 1 kilometer, tot routes van ongeveer 15 kilometer lang. Je kunt hier natuurlijk ook creatief mee omgaan en verschillende routes aan elkaar knopen. De knooppunten bevinden zich vaak bij een van de gezellige horecagelegenheden; waar de route eindigt pak je vervolgens weer een andere route op. Natuurlijk niet zonder eerst te hebben genoten van lokale specialiteiten – wat dacht je van het broodgebak de Udenhoutse Broeder? – en een verfrissend drankje. Er zijn voldoende restaurants in en om Kaatsheuvel en de bossen.

Geniet van de weidse natuur

Of je nu gaat voor een lange wandelroute door de Loons en Drunense Duinen, of je kiest voor een kortere variant, het is een prachtige manier om kennis te maken met de omgeving. Er is zelfs een korte route van 1 kilometer over een verhard pad. Dit maakt het ook voor mensen die minder goed ter been zijn mogelijk om het fantastische uitzicht over de zandvlakte te bewonderen. Naast wandelen kan je er natuurlijk fietsen, mountainbiken of paardrijden; er is genoeg te doen in dit natuurgebied! De hond mag ook mee de natuur in, grotendeels aangelijnd, maar er zijn tevens loslooproutes waar je viervoeter lekker los mag rennen en spelen. Vergeet niet voor onderweg een extra flesje water mee te nemen, vooral als je een stuk door het mulle zand moet afleggen, zul je dit nodig hebben. Een wandelroute door de Drunense Duinen download je eenvoudig op de website van Natuurmonumenten of de ANWB. Wil je er een uitstapje van een dag van maken? Ga dan na je wandeling uit eten in Kaatsheuvel en rust uit van een mooie, actieve dag. Je kan natuurlijk ook je lunchpakketje meenemen op je wandeltocht: niets fijner dan een picknick met lekkernijen, terwijl jij geniet van weidse natuur om je heen.

  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen