skip to Main Content

Wandelen Kaatsheuvel

Wandelen wint de laatste decennia aan populariteit. Niet vreemd natuurlijk. Aan de ene kant is het haalbaar voor bijna iedereen, die mobiel is en aan de andere kant kan het functioneel of gezellig zijn. Wandelen kun je altijd, ook in Kaatsheuvel dus. Wandelen is gezond en je kan en ziet veel tijdens het wandelen in Kaatsheuvel. Je komt wat mensen tegen, die je begroet, je kunt goed en lekker bijpraten met de persoon of mensen met wie je loopt en als je geen onderwerpen hebt om over te praten, dan deel je met je loopmaatjes wat je ziet en wat je opvalt. Zo heb je snel een gesprek, als je dat wilt. Ook voor een gevoelig, serieus of diepgaand gesprek blijkt wandelen te helpen. Het is fijner om te praten, terwijl je naast iemand loopt dan dat je tegenover iemand zit. Je hebt meer ruimte, je kunt makkelijker stiltes laten vallen en ook het omgaan met emoties blijkt makkelijker te zijn.

Feit is dat wandelen je brein activeert. Beide hersenhelften worden geprikkeld en je krijgt daardoor wellicht nieuwe inzichten. Ook je gevoelsleven komt daardoor beter in balans. Het kan dus leiden tot nieuwe inspiratie en inzichten, waar je na je wandeling meteen wat mee kan.

Wandelen in Kaatsheuvel als onderdeel van een wandelroute

Wandelroutes zijn populair om te lopen. Logisch; immers een soort van ‘doel’ voor ogen motiveert om te wandelen of te fietsen. Bij behoorlijk wat wandelroutes in Kaatsheuvel wandel je door de mooie natuur van Kaatsheuvel. Zo komt de Lange Afstands Wandeling (LAW) het Hertogenpad langs Kaatsheuvel. Een prima plaats dus om te overnachten, mocht je onderweg zijn. Ook zijn er mooie Beleefroutes in de buurt van Kaatsheuvel, die via de app ook een verhaal of thema uitdiepen. Leerzaam ook.

In de Loonse en Drunense duinen van 3500 hectare en Huis ter Heide van 1000 hectare is het echt een feest om te wandelen door prachtige natuur. Er is informatie van de bestaande routes verkrijgbaar bij het RBT de Langstraat en het Toeristisch Informatiepunt in Kaatsheuvel. Je kunt natuurlijk ook je eigen route vanuit Kaatsheuvel uitstippelen met apps van bijvoorbeeld wandelnet of route.nl . Vanuit Kaatsheuvel kun je in makkelijk wandelend naar deze mooie gebieden toe. Er zijn ook parkeerplaatsen bij deze gebieden.

Recreatieve, functionele of sportieve wandelroutes in Kaatsheuvel

In Kaatsheuvel kun je ook functioneel gezien prima wandelen. Tussen de wijken en het centrum van Kaatsheuvel waar je de horeca en winkels kunt vinden, is het maximaal 20 minuten lopen. Zo ook naar het gemeentehuis, de bibliotheek e.d.

Recreatief wandelen kan in Kaatsheuvel natuurlijk altijd. Een rondje rondom het dorp Kaatsheuvel is tussen 12-14 km en voor de meeste mensen ca. 2,5 uren lopen. Als je het wat sportiever wilt aanpakken, dan loop je dit binnen twee uren.

Over sportief wandelen gesproken…. In onze regio De Langstraat is sportief wandelen een begrip. De 80 van de Langstraat is een van de evenementen in Kaatsheuvel. Maar liefst 80 kilometers worden door de ca. 2.500 deelnemers afgelegd binnen 20 uren. De start en finish is in Waalwijk. Na de start om 20 uur wandel je meteen een stukje door het buitengebied van Kaatsheuvel. Kort voor het einde van deze Kennedymars, zo’n 7 kilometer voor de finish, loop dwars door Kaatsheuvel. Dit wordt door de deelnemers als heel gezellig ervaren. De lopers hebben het zwaar bij het wandelen in Kaatsheuvel, maar worden door de vele enthousiaste inwoners aangemoedigd om ook de laatste zware kilometers te volbrengen. In hartje Kaatsheuvel worden de lopers extra warm onthaald. Op het Anton Pieckplein is een post en zijn honderden, soms wel duizend mensen die hun ontbijt daar nuttigen, genieten van elkaar en van de gezellige muziek. Het 80-van de Langstraat – ontbijtbuffet is inmiddels een begrip voor de lopers, de fans en de inwoners van Kaatsheuvel.

  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen