skip to Main Content

Drunense Duinen met bijzondere flora en fauna

De Drunense Duinen herbergen een van de meest uitgebreide stuifzandgebieden in West-Europa, ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Dit uitgestrekte natuurgebied van ruim 2700 hectare is gelegen ten noordoosten van Loon op Zand, nabij bij Tilburg. Het is fascinerend om te zien dat de wind het landschap hier iedere seconde verandert. Neem de tijd om het natuurpark te ontdekken, te voet, te paard of op de fiets en bewonder de bijzondere flora en fauna.

Stuifzandgebied de Loonse en Drunense Duinen

Ben je aan het overnachten in Kaatsheuvel? Dan is dat een perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met Nationaal Natuurpark de Loonse en Drunense Duinen. Vanwege het zeldzame stuifzand is dit natuurgebied echt een bezoek waard. In die ijstijd kwam het zand vanuit het noorden naar Brabant en daar bleef het ook. Door het kappen van bomen kreeg de heide vrij spel op de vlakte. Hier graasde het vee en langzamerhand raakte de bodem uitgeput. Zo kon het zand overal heen waaien en dorpen en akkers dreigden te verdwijnen. De ondergestoven bomen die nu net boven de zandheuvels uitkomen, herinneren ons nog aan die tijd. Nu is het gebied in iedere seizoen een bezoek waard. Geniet van een waterig zonnetje en de nieuwe bladeren aan de bomen in de lente, de schaduwrijke bossen en de paarse heide in de zomer, de kleurenpracht van de herfst en de krakende sneeuw onder je schoenen in de winter. Dit prachtige natuurpark zal je zeker nog lang bijblijven.

Bijzonder landschap van de Loonse Drunense Duinen

Om het bijzondere landschap van de Loonse Drunense Duinen te behouden, wordt er constant gewerkt aan het in standhouden van de stuifzandgebieden. Rond 1850 bestonden De Loonse en Drunense Duinen uit 1.400 hectare stuifzand, daar is nu slechts 270 hectare van over. Natuurmonumenten zorgt dat het zand kan blijven stuiven, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen. Zij eten jonge boompjes weg, zodat de vlakte open blijft en de wind vrij spel krijgt. Er is een groot temperatuurverschil op de vlaktes tussen dag en nacht, dit kan wel oplopen tot 50 graden, waardoor het gebied een bijzondere flora en fauna heeft ontwikkeld. Het is geweldig om te zien dat planten en dieren zich hebben aangepast, je zou er nu zomaar een hagedis kunnen spotten!

Mooie tochten en uitdagende routes

Kaatsheuvel is een ideale uitvalsbasis om de landelijke en bosrijke omgeving te verkennen. Download een van de wandelroutes door de Drunense Duinen op je telefoon en maak een prachtige tocht. Ook voor mountainbikers, ruiters en menners zijn er mooie tochten uitgestippeld. De mountainbikeroutes bestaan uit een beginnersversie en een gevorderde variant. Vergeet niet van tevoren een vignet aan te schaffen, voor een tocht te paard heb je een ruiterspas nodig. Tip: denk eraan om wat kleingeld mee te nemen als je op pad gaat. Biologisch fruit, eieren, kaas, asperges, wol-producten; je komt het onderweg allemaal tegen, dus doe er je voordeel mee en koop wat heerlijke verse streekproducten! Struinen door het stuifzand, genieten van de uitgestrekte heidevelden en even bijkomen op een van de houten bankjes of bij een gezellig restaurant. In de Loonse Drunense Duinen kan het gewoon!

Lees nieuwsartikel

  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen