skip to Main Content

Gemeente Kaatsheuvel

Kaatsheuvel en de gemeente Loon op Zand

Kaatsheuvel is het grootste dorp in de gemeente Loon op Zand. De gemeente bestaat uit Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Het telt ca. 16.600 inwoners. Het kerkdorp Loon op Zand telt er ca. 6.200 en De Moer ca. 600. Het gehucht Loon op Zand is rond 1570 ontstaan en heette in die tijd Venloon. Daarna werd het Loon op ’t Zand en daarna Loon op Zand. Het oppervlak is van de gemeente 5.300 hectare. Dit was enkele decennia geleden nog heel groot, maar na de herindeling van gemeenten niet meer. Gemeente Loon op Zand heeft de dans van gemeentelijke herindeling ontsprongen. Of dat zo blijft, dat is maar de vraag.

Het gemeentehuis staat wel in Kaatsheuvel. Dit is in 1853 verplaatst vanuit Loon op Zand en dat deed in die tijd heel wat stof opwaaien. Op het moment het zo uitkomt, wordt hier nog wel plagerig over gesproken. Met name de Loonse mensen voelen zich dan nog bestolen door het grotere Kaatsheuvel.

Kaatsheuvel heeft de meeste voorzieningen op zowat alle gebieden. Dit heeft te maken met haar schaalgrootte en soms met het feit dat het verzorgingsgebied ook richting Waalwijk en Sprang-Capelle gaat.

De Moer kenmerkt zich door het landelijke karakter. Een kerk, café Restaurant ’t Maoske en een florerende voetbalclub Blauw Wit ’81.

Loon op Zand is een prachtig nostalgisch dorp dat vervlochten is met de Loonse en Drunense Duinen. Op verschillende plaatsen zijn er toegangen tot het uitgebreide netwerk voor fietsers en wandelaars. Hun slogan is daarom vanzelfsprekend: Loon op Zand Natuurlijk!

In Kaatsheuvel en gemeente is er veel te doen

We horen nu tot de kleinere gemeenten van Nederland. Toch weet iedereen in Nederland – van jong tot oud – Kaatsheuvel te liggen. Dit is te danken aan De Efteling, dat zich het meest favoriete en bekende park in Nederland mag noemen. Dankzij hard werken en veel creativiteit heeft De Efteling haar positie weten te verwerven en weet het zich die positie te behouden. Het is een van de grootste werkgevers in de regio.

Het aantal inwoners van onze kleine gemeente en Kaatsheuvel heeft zo ook zijn voordelen. Veel mensen kennen elkaar, het verenigingsleven floreert, de saamhorigheid is voelbaar. Kortom: in de gemeente van Kaatsheuvel wil je wonen, mee doen en lekker leven. Aan de andere kant is het groot genoeg om veel te bieden. Op het gebied van detailhandel, horeca, sport, recreatie, cultuur… het is er allemaal. En voor de hele grote voorzieningen, zoals een zwembad, ijsbaan of schouwburg ben je in een kwartiertje rijden in Waalwijk of in Tilburg.

Anton Pieckplein – het Klavier en sporthal De Werft

De gemeente bouwde in 2018 de nieuwe prachtige sporthal De Werft. Hij ligt tegen het centrum aan en heeft een grote parkeercapaciteit die ook voor centrumbezoek handig is. De Werft heeft 4 grote multifunctionele zaaldelen en heeft een aparte turnzaal en aparte judozaal. Dit geeft enorm veel mogelijkheden voor deze takken van sport.

Het oude gemeentehuis is afgebroken en er is een multifunctioneel gemeenschapshuis gebouwd in het centrum. De afronding van dit project was in 2015. De oude markt is volledig heringericht met Het Klavier als gemeenschapshuis prominent aan het plein. Er zijn al een aantal horecazaken gevestigd aan het Anton Pieckplein en er worden heel veel evenementen georganiseerd. Het 4-daagse Pleinfestival is het meest in het oog springende. Mogelijk komen er meer dan 30.000 bezoekers af op dit evenement. Ook kleinschaliger evenementen vinden plaats in Loon op Zand, De Moer en Kaatsheuvel.

Dienstverlening in de gemeente en Kaatsheuvel

De bestuurlijke en ambtelijke organisatie van gemeente Loon op Zand zit in het Klavier. Via de website www.loonopzand.nl is alle informatie verkrijgbaar.

  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen