skip to Main Content

Huis ter Heide in Loon op Zand

Kaatsheuvel is een levendig dorp van bijna 17.000 inwoners. Het is het grootste dorp in de gemeente Loon op Zand. De gemeente telt bijna 24.000 inwoners. Landgoed Huis ter Heide ligt in Loon op Zand en is een heel mooi stukje natuur. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het landgoed is verbonden met de Loonse en Drunense duinen middels wildwissels over de provinciale autoweg N261. Het gebied is makkelijk te bereiken vanaf Breda, Tilburg of Den Bosch. Via afslag Kaatsheuvel of Loon op Zand of vanuit het westen via Dongen, richting de Moer, het derde en kleinste dorp in de gemeente.
In Huis ter Heide kun je werkelijk fantastisch wandelen in een heel fijnmazig wandelnetwerk. Er zijn mooie wandelroutes te downloaden of te koop bij het Toeristisch Informatiepunt van het Regionaal Bureau van Toerisme (RBT) De Langstraat.

Als je van wat verder weg komt en / of met een heel gezin bent, dan is het ook leuk om je bezoek te combineren met een bezoek aan de Efteling, of met een fietstocht in de Loonse en Drunense duinen. Bij de fietsverhuur kun je uiteraard terecht voor die ene dag. Je kunt ook het nuttige en het aangename combineren met een bezoek aan de keukenboulevard, of het shoppen naar een badkamer. Vervolgens laat je je heerlijk verwennen door te overnachten in een van onze hotels of B&B’s of vakantieparken of campings.

Huis ter Heide in Loon op Zand is een bijzonder natuurgebied

Het meest bijzondere van dit natuurgebied is dat het een vrij jong natuurgebied is. Een groot deel is pas na 2000 ontstaan door oude landbouwgronden af te graven en water en nieuwe natuur terug te brengen. De oude zaden van eeuwen geleden kwamen in groei en bloei.
Huis ter Heide tussen Loon op Zand en De Moer is werkelijk een verborgen pareltje. Het landgoed is waterrijk, waar veel vogels, kikkers en kleurrijke lilbellen leven. Je komt bij een wandeling gegarandeerd Schotse Hooglanders tegen, die – als je ze met rust laat- onverstoorbaar blijven eten van het mooie gras. Behalve de vele vennen en moerasachtige stukken is er ook bos en heide. Het is een prachtig schouwspel als je vanuit in alle rust over de wandelpaden de natuur op je laat inwerken of vanuit den van de uitkijktorens de vele bergeenden, zilverreigers, spechten, buizerds of sperwers bestudeert. Voor de echte spotters is Huis ter Heide dus een walhalla om van te genieten. Voor kinderen is het ook erg leuk. Vooral de grote 250 meter houten vlonderpad over het Leikeven vinden de kids helemaal geweldig… en dan… op naar de volgende uitkijktoren. Niet te hard rennen hoor, dan worden de Schotse Hooglanders misschien boos.

Bijzonder is ook dat je op sommige plekken je realiseert hoe dicht dit mooie stukje natuur bij de stad Tilburg ligt. Soms lijkt het een steenworp, alsof je aan de voet van een hoog flatgebouw staat. Tsja…hoe kan dit zo mooi samengaan. Ontdek het zelf!

Natuurgraven op landgoed Huis ter Heide in Loon op Zand

Een nieuwe trend is gaande in onze samenleving. We willen graag op een mooie en natuurlijke plaats begraven of uitgestrooid worden. Ook daar zijn al mogelijkheden voor. Bij zowel Natuurmonumenten als Natuurbegraven Nederland kun je informatie krijgen.

  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen