skip to Main Content

Huis ter Heide wandelen

Het is een prachtig natuurgebied en dus…om in het landgoed Huis ter Heide te gaan wandelen is een super idee! Ook met je hond ben je welkom, mits aangelijnd. Er zijn verschillende wandelroutes en deze staan goed aangegeven met verschillende kleuren pijlen. Je kunt hier bosmieren, reeën, kikkers, eekhoorns en roofvogels spotten en natuurlijk ook de Schotse Hooglanders. Sommigen staan in het bosgebied tussen de wildroosters. Anderen achter schrikdraad in een weiland. Laat ze wel met rust, zeker als ze jongen hebben. Doorkruis de kudde niet en blijf op afstand.

  • De blauwe route is 4,5 km lang, daar kun je de spechten ontdekken die in dit gevarieerde bos leven. Dit gebied ligt aan de noordelijke kant van de Middelstraat, bij Parkeerplaats 1.
  • De rode route is 6,5 km lang en minder geschikt voor rollators en rolstoelen in verband met de ondergrond van de paden. Hij gaat door een gemengd landschap van bossen en vennen. Je kunt kikkers spotten in de poelen en met het vlonderpad [steiger] over het Leikeven lopen, deze hoort eigenlijk bij groene looproute [3,5 km], maar is een aanrader en mooi aansluitend op de rode looproute. Dit geeft een extra dimensie aan de beleving van deze natuur.
  • De gele route van 4 km en de witte route van 5,5 km lopen door bos en heidelandschap De Mast, die in augustus en september uitbundig paars kleurt. Er zijn verschillende vennen: o.a. het Bodemven, Plakkeven en Leikeven

Je kunt ze ook nog aan elkaar knopen, zodat je de het wandelen in Huist ter Heide kunt verlengen.

Wandelen op landgoed Huis ter Heide voor jong en oud

Wandelen is populair en dat is niet zonder reden. Het is een gezonde sport die bijna iedereen kan beoefenen. Je gebruikt al je spieren en je maakt je hoofd leeg. Je komt tot rust, kunt al wandelend een goed gesprek aangaan. Je ziet ook veel meer van de natuur, dan dat je met de fiets of de auto gaat. Je hoort de vogeltjes fluiten, de wind suizen en je vergeet de drukte van de dag voor heel even. Heerlijk toch, om te mogen genieten van rust en stilte en de wonderen der natuur?!

Twee maal per jaar zet natuurmonumenten een herder in met schaapskudde voor wat extra begrazing . In de maanden mei en september heb je de meeste kans om deze kudde tegen te komen. Is een extra beleving voor de kleintjes onder ons. Voor de wat ouderen met behendigheid op de smartphone is er de Natuurmonumenten app. Hier krijg je veel info tijdens de wandeling.

Wandelen in Huis ter Heide dichtbij en verrassend

Je zou het niet verwachten, maar dat je zo dichtbij de hoogbouw van Tilburg kan wandelen in Huis ter Heide is gewoon uniek. Een goed onderhouden bos met vele wandelmogelijkheden en variatie van landschappen in een relatief compact gebied. Kortom een aanrader, zeker in verschillende jaargetijden. De afwisselende landschappen maken de wandeling zeer aantrekkelijk.

Er zijn twee routes via natuurmonumenten: “Wandelroute Landgoed Huis ter Heide” en Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg”. Het is wel een uitdaging om op mooie wandeldagen een parkeerplaats te vinden maar dat gaat je zeker op doordeweekse dagen lukken.

Ook kun je in het gedenkbos De Spinder een wandeling maken en ook de horeca is dichtbij voor een lekker bakkie vooraf of tussendoor of een drankje na je wandeling in Huis ter Heijde. Nog een tip: Een heerlijke hele grote recreatieplas om een dagje door te brengen ligt tegen dit landgoed aan. Heerlijk om in de zomer naar het Blauwe Meer te gaan.

  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen
  • Alles wissen